213 0312569
9:00 με 21:00 Δευτέρα εώς Παρασκευή

Θηβών 60, Πειραιάς

9:00 με 21:00 Δευτέρα-Παρασκευή

Δωρεάν Αποστολή

Πως να επιλέξω ελλειπτικό μηχάνημα;

Για να έχετε φτάσει μέχρι αυτό το σημείο σημαίνει ότι έχετε ήδη επιλέξει ανάμεσα σε έναν διάδρομο ή ένα ελλειπτικό και συγχαρητήρια για την επιλογή σας! Είναι από τις δυσκολότερες επιλογές που έχει να κάνει κάποιος που θέλει να προμηθευτεί ένα όργανο γυμναστικής για το σπίτι του.Πως να επιλεξω ελλειπτικο μηχανημα

Τα οφέλη των ελλειπτικών

Τα οφέλη αυτών των μηχανημάτων είναι πάρα πολλά ενώ αρκετά από αυτά ταυτίζονται με εκείνα του διαδρόμου. Αρχικά ένα ελλειπτικό όργανο γυμνάζει όλο το σώμα και παράλληλα τονώνει όλες τις μυϊκές ομάδες ακόμα και τα χέρια. Όλα αυτά χωρίς το άγχος για τυχόν κραδασμούς σε αρθρώσεις και μέση καθώς η ελλειπτική του κίνηση το καθιστά σχεδόν αδύνατο. Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό το καθιστά τέλειο για όλες τις ηλικίες. Γενικά το ελλειπτικό μηχάνημα ενδείκνυται για την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, την απώλεια θερμίδων και τη μείωση λίπους.

Τι να προσέξω πριν την αγορά ενός ελλειπτικού

Πολλά είναι τα σημεία που θα πρέπει να δώσετε βάση, ωστόσο αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χρήστη και την χρήση του οργάνου. Παρακάτω θα δούμε μερικά ενδεικτικά όπως ο τρόπος λειτουργίας, τα επίπεδα της αντίστασης καθώς και ότι έχει να κάνει με τον διασκελισμό.

Δίσκος ελλειπτικού

Και πιο συγκεκριμένα το βάρος του δίσκου, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός ελλειπτικού που πρέπει να προσέξετε. Όσο πιο βαρύς είναι ο δίσκος τόσο πιο μεγάλη είναι και η αντίσταση που δημιουργείται. Φροντίστε ο δίσκος να είναι περίπου 7-12 κιλά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε άτομα που ζυγίζουν γύρω στα 70-130 κιλά. Πέρα όμως από το βάρος του κάντε έναν έλεγχο και στο σύστημα του δίσκου, ρωτήστε αν είναι σύγχρονο και εξελιγμένο ώστε να εξασφαλίζει μια σταθερή αύξηση του βάρους του δίσκου.

Σύστημα αντίστασης ελλειπτικού

Η επιλογή που έχεις είναι ανάμεσα σε μαγνητικό και ηλεκτρομαγνητικό σύστημα. Το μαγνητικό σύστημα θα λέγαμε ότι λειτουργεί χειροκίνητα, καθώς πρέπει να ρυθμίσεις εσύ την αντίσταση μέσω ενός μοχλού. Παρόλα αυτά είναι αθόρυβο και η κίνηση που δημιουργεί αρκετά ομαλή. Το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα είναι πιο εξελιγμένο και η ρύθμιση γίνεται αυτόματα μέσω ενός κουμπιού από την οθόνη.

Διασκελισμός ελλειπτικού μηχανήματος

Όταν λέμε για διασκελισμό αναφερόμαστε στο άνοιγμα του βήματος. Ένας μεγάλος διασκελισμός κινητοποιεί καλύτερα το μυϊκό σύστημα και γι΄αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Το χαρακτηριστικό επομένως που θα πρέπει να δώσετε έμφαση είναι το μήκος του διασκελισμού, το οποίο συνδέεται άμεσα με το μέγεθος του δίσκου και πιο συγκεκριμένα με τον τροχό. Ένας μεγάλος τροχός μπορεί να προκαλέσει έναν μεγαλύτερο διασκελισμό και έτσι μειώνεται το ύψος της έλλειψης ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Γενικά ένας άνθρωπος με ύψος 1,60m μπορεί να κάνει άνετα ελλειπτικό με διασκελισμό γύρω στα 30cm. Ένα άτομο που είναι 2m δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο καλά στον ίδιο διασκελισμό. 

Τροχός ελλειπτικού

Ο τροχός είναι σημαντικός και κυρίως έχει να κάνει με την χρήση που έχετε σκοπό να κάνετε στο μηχάνημα. Αν το θέλετε παραδείγματος χάριν για καθημερινή χρήση θα πρέπει να επιλέξετε ελλειπτικό με τον τροχό μπροστά που αποφέρει μια πιο έντονη κίνηση και είναι ιδανικό για αθλητές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή θέλετε να χρησιμοποιείτε το ελλειπτικό πιο σποραδικά ή έχετε πρόβλημα με τις αρθρώσεις και θέλετε να γυμναστείτε άφοβα, χρησιμοποιήστε ελλειπτικά μηχανήματα με τον τροχό πίσω καθώς επιτυγχάνουν πιο επίπεδο διασκελισμό που είναι ιδανικός για τα γόνατα.

Σταθερότητα ελλειπτικού οργάνου

Το αν ένα ελλειπτικό είναι σταθερό εξαρτάται από το αν αναδιπλώνεται η όχι. Αν θέλετε κάτι που θα το έχετε μόνιμα σε κάποιο σημείο τότε προτιμήστε σίγουρα το σταθερό όργανο που δεν αναδιπλώνεται, καθώς έτσι χάνει λίγη από τη σταθερότητά του. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο και θέλετε να φυλάσσετε το ελλειπτικό σας απλά το μηχάνημα θα χάνει κάποια σταθερότητα, τίποτα όμως σε μεγάλο βαθμό που πρέπει να σας ανησυχεί.

Μερικά επιπλέον tips που καλό θα ήταν να προσέξετε

Πέλματα ελλειπτικού

Προτιμήστε αυτά που ρυθμίζονται ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί και κάποιος άλλος ίσως από την οικογένεια.

Πεντάλ ελλειπτικού

Η απόσταση μεταξύ των πεντάλ θα πρέπει να είναι μικρή. Όσο πιο μικρή τόσο μικρότερο το άνοιγμα μεταξύ των ποδιών και άρα μικρότερη επιβάρυνση.

Ανθεκτικότητα ελλειπτικού μηχανήματος

Αυτό που πρέπει σίγουρα να δείτε είναι αν το μηχάνημα που επιλέξατε ανταποκρίνεται στο σωματικό σας βάρος.

Εγγύηση

Σημαντικό είναι η εγγύηση να έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να καλύπτεται από ελληνική αντιπροσωπείας.