213 0312569
9:00 με 21:00 Δευτέρα εώς Παρασκευή

Καλυψούς 110-114, Καλλιθέα

9:00 με 21:00 Δευτέρα-Παρασκευή

Δωρεάν Αποστολή

emuscle.gr | Οδηγός Camping

Είτε από ιδεολογία, είτε από ανεπαρκές budget, είτε από πίστη στον εναλλακτικό τουρισμό, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το camping κερδίζει σε δημοφιλία και πολλές είναι οι φορές που προτιμάται από το συνηθισμένο ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Οι συνεχώς αυξανόμενοι πιστοί του φαίνεται να το προτιμούν για την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει. Όσο απλό κι αν μοιάζει όμως το να κατασκηνώσεις, τόσο πολύπλοκο αποδεικνύεται στην πορεία. Γι' αυτό πριν ξεκινήσεις, ειδικά για πρώτη φορά, καλό είναι να γνωρίζεις με ποια βασικά αξεσουάρ θα πρέπει να είσαι εφοδιασμένος.

Ξεκινώντας από τα βασικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ενώ οι επιλογές είναι δύο, ελεύθερο ή οργανωμένο, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται παντού. Μετά τον σχετικό νόμο όλο και πιο τακτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται.

Το πιο βασικό αξεσουάρ του κατασκηνωτή είναι η σκηνή. Στη σωστή επιλογή συμβάλλει η εκτίμηση των αναγκών μας. Πρέπει να γνωρίζουμε πόσα άτομα θα «στεγάσει» η σκηνή μας για να επιλέξουμε σκηνή με αντίστοιχη χωρητικότητα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σίγουρα πως εντός της σκηνής θα τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα προσωπικά μας αντικείμενα, όπως βαλίτσες, σακβουαγιάζ ή ό,τι άλλο. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπολογίζουμε ένα άτομο παραπάνω από αυτά που στην πραγματικότητα θα στεγάσει.

Επίσης θα πρέπει σίγουρα να προσέξουμε και την αντοχή του υφάσματος και των ραφών της για να αποφύγουμε να μείνουμε άστεγοι από νωρίς. Ένα σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι το ύψος της σκηνής, ειδικά για εκείνους με ευαισθησία στη μέση. Στις ιδιαιτέρως οικονομικές σκηνές υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να μπεις και να κινηθείς εντός της παρά μόνο γονατιστός, συνθήκη κουραστική και ιδιαιτέρως άβολη.

Οι βασικοί τύποι σκηνών που εντοπίζονται στην αγορά είναι δύο. .Αυτές με το σκελετό και οι σκηνές τύπου igloo. Στις σκηνές του δεύτερου τύπου εντάσσονται και αυτές που στήνονται «με το πάτημα ενός κουμπιού» χαρακτηριζόμενες ως pop up. Χάρη στο αυτόματο σύστημα μπανέλων με το που βγουν από τη θήκη τους στήνονται ουσιαστικά μόνες τους.

Για να διατηρηθεί η σκηνή μας και για επόμενη χρήση θα πρέπει να γίνεται σωστή αποθήκευση και συντήρηση μετά το τέλος κάθε απόδρασης. Καλό είναι να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, να μην αποθηκεύεται ποτέ βρεγμένη, να την καθαρίζουμε από σκόνες και να την ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση.

Εκτός από σκηνή χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτούμε και ένα σκίαστρο, η αλλιώς τέντα για την περίπτωση που τα εγκαύματα δεν θέλουμε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των διακοπών μας.

Εκτός από την επιλογή της σκηνής, εξίσου βασική είναι και η επιλογή του μέρους όπου θα στηθεί. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως το πιο ειδυλλιακό σημείο δεν αποδεικνύεται πάντα το καταλληλότερο. Θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος όπου το χώμα να είναι επίπεδο και ξηρό ώστε να καρφωθούν γερά σε αυτό τα πασσαλάκια. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε, επίσης, ότι σε περίπτωση βροχής δεν θα βρεθούμε στη μέση μιας «λίμνης» και βεβαίως θα πρέπει να προνοήσουμε για σκιά.

Κατά το στήσιμο εκτός από τις οδηγίες του κατασκευαστή πρέπει να φροντίσουμε η σκηνή να μην κάνει ζάρες, και να στερεωθεί γερά για να μην τη χάσουμε στο πρώτο φύσημα του αγέρα. Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να καρφώσουμε τα πασσαλάκια λοξά, ώστε να είναι δυσκολότερο να φύγουν από το έδαφος. Αν το έδαφος είναι σκληρό κι επειδή σίγουρα το πιο πιθανό είναι να μην κουβαλήσουμε μαζί μας και την εργαλειοθήκη με το σφυρί μας, μπορούμε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη πέτρα.

Αφού αναφέραμε ό,τι χρειάζεται για το στήσιμο του «σπιτικού» στη συνέχεια πρέπει να καταγράψουμε με τι μπορούμε να το εξοπλίσουμε. Για τον ύπνο, πρέπει απαραιτήτως να προμηθευτούμε κάποιο μικρό στρώμα από αφρολέξ και έναν υπνόσακο. Μια πιο ξεκούραστη επιλογή είναι τα στρώματα θαλάσσης ή τα αεροστρώματα. Για αυτή την περίπτωση δεν πρέπει παραλείψετε και μια τρόμπα ποδιού ή αυτοκινήτου, για να μην περάσετε την πρώτη μέρα με συνεχόμενη εισπνοή εκπνοή. Μια συμβουλή για τον υπνόσακο είναι να τον αερίζουμε έπειτα από κάθε χρήση, και σε καμία περίπτωση να μην τον μαζεύουμε χωρίς να έχει στεγνώσει.

Για επιπρόσθετες ανέσεις μερικά ακόμα αξεσουάρ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο στη φύση. Πτυσσόμενα τραπέζια και καρέκλες είναι κάποια από αυτά. Ένα μεγάλης χωρητικότητας θερμός για το νερό, καθώς και ένα φορητό ψυγείο παραλίας, για τα αναψυκτικά σας, θα αποδειχτούν σωτήρια.

Η φύση κρύβει κινδύνους. Γι’ αυτό το λόγο ένα φαρμακείο κρίνεται εξίσου απαραίτητο για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφές για τα τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο και αιμοστατικούς επιδέσμους.

Εξοπλισμένοι με όλα αυτά η πρώτη εξόρμηση στη φύση θα είναι σίγουρα οργανωμένη και πιθανότατα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ο «αιώνια» σε ισχύ άγραφος κώδικας του καλού κατασκηνωτή, που συνοψίζεται στη φράση «σεβασμός στη φύση και στο περιβάλλον». 

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε με e-mail είτε τηλεφωνικά για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε…

 

Τμήμα Πωλήσεων

Καλυψούς 110-114, Καλλιθέα 17676, Αθήνα

Τηλ: 2130312569