213 0312569
9:00 με 21:00 Δευτέρα εώς Παρασκευή

Θηβών 60, Πειραιάς

9:00 με 21:00 Δευτέρα-Παρασκευή

Πως να επιλέξω διάδρομο γυμναστικής

01/04/2017
διαδρομοι γυμναστικης

Ο διάδρομος τρεξίματος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα γυμναστικής των τελευταίων ετών και όχι άδικα. Σκέψου απλά ότι η κίνηση που κάνεις στον διάδρομο είναι αυτούσια με αυτή που κάνεις όταν περπατάς ή τρέχεις. Αυτή λοιπόν ακριβώς η άσκηση είναι αυτή που κάνει τον διάδρομο τόσο δημοφιλή. Δεν χρειάζεται παραδείγματος χάριν να ρυθμίσεις κάποια σέλα όπως στο στατικό ποδήλατο ούτε να βρεις τη σωστή θέση στο κωπηλατικό και κυρίως δεν χρειάζεται να ισορροπήσεις πάνω στο ελλειπτικό.

Με έναν διάδρομο τρεξίματος μπορείς να γυμνάσεις ολόκληρο το σώμα με επίκεντρο πάντα τα πόδια. Είναι μάλιστα το όργανο με το οποίο καταφέρνεις να κάνεις την αεροβική άσκηση που χρειάζεσαι καθημερινά για να κρατηθείς σε φόρμα. Αν πάλι είσαι υψηλότερου επιπέδου σίγουρα ξέρεις για την διαλειμματική προπόνηση.

Τα οφέλη των διαδρόμων τρεξίματος

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης με τον διάδρομο τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές.
Εν ολίγης όμως η προπόνηση με ποδήλατα γυμναστικής δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις ούτε καταπονεί τη μέση και άρα είναι μια ασφαλείς μορφή άσκησης για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η άσκηση στα ποδήλατα γυμναστικής επιδρά θετικά στο καρδιακό σύστημα ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αντοχή. Μην ξεχνάτε ότι ο διάδρομος αποτελεί την τέλεια εναλλακτική του τρεξίματος στη φύση καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, με βροχή, με ζέστη, με κρύο και οποιαδήποτε ώρα.

Τι να προσέξω στην επιλογή διαδρόμου

Στην ουσία όμως τώρα, όπως σε όλα τα είδη του εμπορίου έτσι και στα όργανα γυμναστικής και πιο συγκεκριμένα στους διαδρόμους που αναφέρουμε τώρα, η ποιότητα είναι πάντα σχετική της αξίας. Διαδρόμους γυμναστικής μπορείτε να βρείτε πλέον από 100 ευρώ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σας εξυπηρετεί κιόλας ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Οι διαφορές που παρατηρείτε στις τιμές είναι απολύτως φυσιολογικές. Κάθε επιπλέον ευρώ δικαιολογεί και μια επιπλέον παροχή που διαθέτει το μηχάνημα έναντι του αμέσως προηγούμενου έστω και αν δεν μπορείτε να το κατανοήσετε με την πρώτη ματιά στα χαρακτηριστικά. Το επιπλέον κόστος μπορεί να αντανακλά μέχρι και την αξιοπιστία της εταιρίας σε θέματα service και ανταλλακτικά που ίσως σας χρειαστούν στην πορεία.

Γενικά πάντως για να επιλέξετε τον κατάλληλο διάδρομο για εσάς θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Μέγεθος Διαδρόμου


Στα περισσότερα πλέον σπίτια δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ούτε για τα βασικά έπιπλα πόσο μάλλον για ένα όργανο γυμναστικής. Άρα αν δεν θέλετε να καταλαμβάνει μόνιμα χώρο ο διάδρομος θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε εκείνους που μπορούν να αναδιπλωθούν και είτε να είναι κάτω από το κρεβάτι, πίσω από την πόρτα ή ακόμα και στην βεράντα σε μια γωνία. Και επειδή αυτοί οι διάδρομοι έχουν συνήθως διάφορα μεγέθη στον ιμάντα, καλό θα ήταν να προσέξετε αν σας είναι αρκετός ώστε να μην βρεθείτε στο πάτωμα. Συνήθως όσο πιο ψηλοί είμαστε τόσο μεγαλύτερα βήματα κάνουμε και έτσι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χώρο για τον διασκελισμό.

 

Βάρος Χρήστη


Το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που θέλουν να αγοράσουν διάδρομο γυμναστικής για το σπίτι τους, είναι να πάνε κατευθείαν στον πιο οικονομικό χωρίς να ελέγξουν τα χαρακτηριστικά του, με την λογική ότι όλοι λίγο πολύ κάνουν τα ίδια πράγματα. Ναι αλλά πόσο βάρος αντέχουν; Σίγουρα αυτό δεν απευθύνεται σε όλους τους χρήστες αλλά είναι μια παράμετρος που πρέπει να προσέξετε. Αρκετοί διάδρομοι αναφέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που ζυγίζουν έως 100 κιλά, ανάλογα ωστόσο με τον διάδρομο αυτό το νούμερο μπορεί να ανέβει αισθητά.

 

Ταχύτητα Διαδρόμου


Πολλοί, γνωρίζοντας τις αντοχές τους, επιλέγουν να συμβιβαστούν με τους διαδρόμους που δεν έχουν πολλές δυνατότητες σε ταχύτητες και κλίση καθώς θεωρούν ότι δεν θα τις χρειαστούν. Στην πραγματικότητα όμως μετά από μερικούς μήνες στον διάδρομο θα αυξηθούν οι αντοχές σας και οι δυνάμεις σας και θα θέλετε να αυξήσετε και την ταχύτητα. Μη διστάσετε επομένως να προμηθευτείτε διαδρόμους με περισσότερες δυνατότητες ώστε να είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο όργανο θα σας εξυπηρετεί και στο μέλλον και αν όχι απαραίτητα εσάς ίσως κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

 

Κλίση Διαδρόμου


Μαζί με την ταχύτητα, έτσι και η κλίση είναι σημαντική. Με την χρήση κλήσης και με ταχύτητα γύρω στο 5-6, μπορείτε να χάσετε πραγματικά λίπος και όχι απλά να δυναμώσετε τους μυς σας. Συνήθως 0-12 μοίρες μπορείτε να βρείτε στην πλειοψηφία των διαδρόμων, ωστόσο και 10 θεωρούνται ικανοποιητικές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση της κλίσης είναι αν είναι ηλεκτρική ή μηχανική. Η ηλεκτρική κλίση ρυθμίζεται με ένα κουμπί ενώ η μηχανική από έναν πύρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου.

 

Δάπεδο Διαδρόμου Τρεξίματος


Το δάπεδο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο των διαδρόμων γυμναστικής καθώς αυτό είναι το σημείο που υφίσταται την μεγαλύτερη φθορά, λόγω της χρήσης. Επομένως θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά του για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχει και την αντικραδασμική ιδιότητα που έχουν ανάγκη οι αρθρώσεις μας όσο και η μέση μας.

 

Μοτέρ Διαδρόμου Γυμναστικής


Το μοτέρ είναι η βάση ολόκληρου του διαδρόμου. Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν μοτέρ με ιπποδύναμη πάνω από 2 ίππους (ή αντίστοιχα σε watts), το οποίο είναι μια καλή επιλογή. Οι ίπποι έχουν άμεση σχέση με το βάρος του χρήστη καθώς όσο περισσότερα κιλά είναι ο αναβάτης τόσο περισσότερη ιπποδύναμη θα χρειαστεί ο διάδρομος για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Το μοτέρ στους διαδρόμους DC, με λειτουργία δηλαδή συνεχούς ρεύματος, είναι και εκείνο που καθορίζει αν θα πρέπει να γίνει διακοπή της χρήσης του διαδρόμου για να μην υπερθερμανθεί.

 

Οθόνη Διαδρόμου


Υπάρχουν διάφορων ειδών διάδρομοι που διαφοροποιούνται ακόμα και στο θέμα της οθόνης. Διατίθενται οθόνες διαδρόμων που είναι από πολύ περίπλοκοι έως πολλοί απλοί. Καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν διάδρομο που έχει μερικά βασικά metrics για να βλέπετε, όπως η ταχύτητα, η απόσταση, οι καρδιακοί παλμοί και οι θερμίδες. Με αυτά τα metrics θα μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοσή σας αλλά ταυτόχρονα να γυμνάζεστε με ασφάλεια.

 

Εγγύηση Διαδρόμου


Η εγγύηση είναι το ήμισυ του παντός σε κάθε περίπτωση αλλά ιδιαίτερα στα όργανα γυμναστικής. Όλοι οι διάδρομοι έχουν εγγύηση ναι, αλλά πως ξεχωρίζεις μια απλή εγγύηση από μια καλή εγγύηση; Η απάντηση είναι εύκολη, η καλή εγγύηση συνήθως φροντίζει να σε εξασφαλίσει όχι απλά για τον διάδρομο αλλά και για τα βασικά του εξαρτήματα όπως παραδείγματος χάριν το μοτέρ ενώ ταυτόχρονα εγγυάται για περισσότερα χρόνια το μηχάνημά σου. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνεις ότι η εταιρία έχει εμπιστοσύνη στα μηχανήματά της και κατά πάσα πιθανότητα φέρουν μαζί τους εγγυήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αν βρίσκεστε σε δίλημμα για το αν πρέπει να επιλέξετε διάδρομο ή ελλειπτικό αυτό το άρθρο θα σας "λύσει τα χέρια"!

[Πηγή]