213 0312569
9:00 με 21:00 Δευτέρα εώς Παρασκευή

Θηβών 60, Πειραιάς

9:00 με 21:00 Δευτέρα-Παρασκευή

Πως να επιλέξω στατικό ποδήλατο

09/05/2017
Στατικα Ποδηλατα Γυμναστικης

Η γυμναστική με στατικά ποδήλατα γυμναστικής είναι ίσως μια από τις top ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση. Κάνοντας ποδήλατο επιτυγχάνετε ταυτόχρονα αεροβική και αναεροβική άσκηση και αυτό συμβάλει αποτελεσματικά σε πολλά σημεία του σώματός σας και κυρίως της υγείας σας.

Κάποτε δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι που δεν είχε στατικό ποδήλατο γυμναστικής… Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς οι διάδρομοι έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να είναι εύκολο να τοποθετηθούν σε ένα μικρό σπίτι ενώ πρόσφατα έκαναν και την εμφάνισή τους και τα ελλειπτικά μηχανήματα που πάλι μεταμορφώθηκαν έτσι ώστε να χωράνε άνετα στο διαμέρισμα. Η επιλογή ανάμεσα στα 3 είναι δύσκολη και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα κριτήρια τα οποία θα πραγματοποιήσετε την αγορά σας καθώς είναι μια επένδυση την οποία θα την κάνετε τόσο για εσάς αλλά πιθανότερο και για ολόκληρη την οικογένειά σας.

Αν θέλετε να δείτε πως θα επιλέξετε ελλειπτικό δείτε εδώ!

Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να επιλέξετε διάδρομο γυμναστικής δείτε εδώ!

στατικο ποδηλατο

Τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου γυμναστικής


Η άσκηση με στατικό ποδήλατο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει την πίεση και την κακή χοληστερίνη. Ταυτόχρονα με το ποδήλατο γυμναστικής μπορείς να καις θερμίδες ακόμα και 14 ώρες μετά την προπόνηση και ειδικά αν κάνεις διαλειμματική προπόνηση όπως στον διάδρομο. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι το ποδήλατο παρόλο που είναι μια αποτελεσματική άσκηση που συμβάλει στην ενίσχυση των μυών, όχι μόνο των ποδιών αλλά και ολόκληρου του σώματος, είναι και μια από τις πιο ήπιες ασκήσεις για τις αρθρώσεις. Η προπόνηση με ποδήλατα γυμναστικής πέρα όμως από απαραίτητη για την υγεία μας είναι και ένας τρόπος για να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια με τα κλασικά ποδήλατα και να γεμίσουμε με ευχάριστες αναμνήσεις. Εντέλει έτσι όπως και με τα υπόλοιπα όργανα που αναφέραμε είναι και αυτό εύκολο στη χρήση ενώ συνάμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτου καιρού.

 

Καθιστό, Όρθιο ή Spin ποδήλατο;


Τα στατικά ποδήλατα χωρίζονται σε 3 είδη, τα όρθια, τα καθιστά και τα spin. Εδώ θα πρέπει να εξετάσετε με βάση τις ανάγκες σας ποιο είδος από τα προαναφερθέντα ποδήλατα σας καλύπτει.

Καθιστά Ποδήλατα

Τα καθιστά ποδήλατα είναι πραγματικά για όλους. Δεν επιβαρύνουν τη μέση ή την πλάτη ενώ κάνουν τόσο για υπέρβαρα άτομα όσο και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι μάλλον το πιο άνετο είδος στατικού ποδηλάτου που θα βρείτε στην αγορά και είναι μια save επιλογή για όλους.

Όρθια Ποδήλατα

Τα όρθια ποδήλατα λόγω της στάσης που εξαναγκάζουν να πάρει το σώμα ίσως θα ήταν καλύτερο να μην χρησιμοποιούνται από άτομα με πρόβλημα στην πλάτη ή τη μέση. Κατά τ’ άλλα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα καθιστά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα. Πολλοί θεωρούν ότι τα όρθια ποδήλατα είναι τα ίδια που χρησιμοποιούν και στο spinning όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ποδήλατα Spinning

Τα ποδήλατα spinning ενώ μοιάζουν πολύ με τα όρθια ποδήλατα δεν είναι τα ίδια και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Τα ποδήλατα spin έχουν ειδικό εργονομικό σχήμα, κάθισμα και πετάλια τύπου αγωνιστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το spinning τείνει να γίνει ο πιο δημοφιλής τρόπος άσκησης καθώς μπορείτε να κάψετε 500-600 θερμίδες σε ένα μόνο μάθημα και να συνεχίζετε να καίτε θερμίδες για αρκετή ώρα αργότερα ενώ απώλεια λίπους πετυχάνεται από την πρώτη κιόλας ώρα. Θαυμάσιο;

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε στατικό ποδήλατο

Το βάρος του τροχού ή του δίσκου

Όσο αυξάνεται το βάρος του τροχού τόσο μεγαλώνει και η αντοχή του οργάνου στη χρήση. Λογική απόρροια αυτού είναι ότι πιο βαριοί χρήστες θα πρέπει να προμηθεύονται πιο βαρύς τροχούς ή δίσκους.

Την αντίσταση

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ποδηλάτων διαθέτουν διάφορες αντιστάσεις και δεν είναι όπως τα παλιά που δούλευαν με ιμάντα. Οπότε υπάρχουν:

Μαγνητικά ποδήλατα

Η αντίσταση σε αυτή την περίπτωση ρυθμίζεται από περιστρεφόμενο μοχλό στο μπροστινό σημείο του ποδηλάτου. Το θετικό των συγκεκριμένων ποδηλάτων είναι ότι δεν χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν. Ιδιαίτερα βολικό στις μέρες μας.

Ηλεκτρομαγνητικά ποδήλατα

Σε αυτή την περίπτωση η αντίσταση ρυθμίζεται από την οθόνη του ποδηλάτου και είναι ιδιαίτερα ακριβής με βάση τα watt. Το μόνο που έχετε να κάνετε δηλαδή αν θέλετε να ακολουθήσετε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα είναι να ρυθμίσετε το ποδήλατο στα ίδια watt. Το συγκεκριμένο είδος στατικού ποδηλάτου χρειάζεται ηλεκτρική παροχή.

Το σκελετό

Ο σκελετός είναι το Α και το Ω όταν μιλάμε για όργανα γυμναστικής. Μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη προδιαγραφή όμως καθετί πρέπει να μπορεί να αυξομειωθεί ώστε να έρχεται έτσι και να κουμπώνει 100% στις διαστάσεις και στο ύψος μας. Στα ποδήλατα δίνεται η δυνατότητα να αυξομειώνεται το ύψος της σέλας αλλά και η απόστασή της από το τιμόνι για να τοποθετούνται τα πόδια στη σωστή θέση ανάλογα με το πόσο μακριά είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να μπορεί να μετακινηθεί και το τιμόνι. Σε κάθε περίπτωση δείτε επίσης αν το ποδήλατο διαθέτει αναπαυτική σέλα, ροδάκια για εύκολη μετακίνηση και δυνατότητα αναδίπλωσης για άνετη αποθήκευση στο σπίτι.

Οθόνη - Προγράμματα


Αν είστε προχωρημένος χρήστης θα ήταν καλό να επιλέξετε έναν ηλεκτρομαγνητικό διάδρομο ώστε να μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις σας στην προπόνηση. Οι ηλεκτρομαγνητικοί διάδρομοι διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος προγραμμάτων προπόνησης, μέτρησης καρδιακών παλμών, θερμίδων και πολλών ακόμα metrics που θα ήταν ιδανικά για εσάς. Ένας πιο αρχάριος χρήστης θα μπορούσε άνετα να συμβιβαστεί και με τα υπόλοιπα είδη χωρίς να δώσει ιδιαίτερη βάση στο μόνιτορ ή τις επιπλέον δυνατότητες του ποδηλάτου αναφορικά με το σύστημα της οθόνης.